bytom.repertuary.pl
Film

Still Life

Sanxia haoren
Directed by: Sanxia haoren

Cinema program "Still Life" in Bytom

No showtimes for movie "Still Life" for today
Choose other date from the calendar above.

Movie poster Martwa natura
Original title: Sanxia haoren
Runtime: 108 min.
Production: Chiny/Hongkong , 2006
Release Date: 22 February 2008

Directed by: Sanxia haoren
Cast: Tao Zhao, Sanming Han

Akcja filmu rozgrywa się w mieście Fengjie, które powoli pogrąża się w wielkim sztucznym jeziorze powstałym na skutek spiętrzenia wód rzeki Jangcy przez tamę Trzech Przełomów. Stary świat odchodzi w niebyt z wyjątkiem najcenniejszych obiektów i przedmiotów ocalonych lub wyszabrowanych przez ludzi, zaś rzeczywistość z dnia na dzień przybiera niespotykane dotychczas w tym miejscu formy. Dwoje bohaterów przyjeżdża do Fengjie z odległych prowincji Chin w poszukiwaniu bliskich zaginionych w chaosie, z którego formują się nowoczesne, wielkie Chiny. Jednym z nich jest górnik, którego 16 lat temu opuściła żona wraz z córką. Drugi wątek to historia pielęgniarki, która przyjechała w poszukiwaniu swego zaginionego męża. Obydwoje z cierpliwością i konsekwencją szukają jakichkolwiek śladów, które pomogą odnaleźć im swoje rodziny.


Average rate: 5.0
rating 5.0 rating 5.0 rating 5.0 rating 5.0 rating 5.0 rating 5.0 rating 5.0 rating 5.0 rating 5.0 rating 5.0
1226 votes. | Rate movie

Your comments

MULATTO 29. March 2008, 3:48

Film "innej generacji". Nie ma tu wartkiej akcji, całe minuty bez wypowiedzianego choćby jednego słowa. Ukazany jest ginący świat doliny Jangcy. Obserwujemy tu podróż bohaterów po zrujnowanym mieście. Okruchy życia jakie da się tu zaobserwować, to jedynie fragmenty egzystencjalnej drogi człowieka. Gest, słowo, pojedynczy obraz - wszystko to układa się w kompozycje opowiadającą o przemijaniu. Dla fanów kultury i filozofii Chin "Martwa Natura", będzie idealną pozycją. Jednak osoby szukające rozrywki bądź też akcji, powinny film ten omijać szerokim łukiem.

Add new comment Still Life

Your opinion about the movie: